Penyakit HFMD mudah menjangkiti orang lain terutamanya kanak-kanak di premis tempat tumpuan mereka seperti taska dan tadika. Bilangan kes HFMD dijangka akan terus meningkat kerana kesedaran dan keprihatinan ibu bapa membawa anak yang mengalami gejala HFMD berjumpa pengamal perubatan untuk mendapatkan nasihat dan rawatan. Ini menyebabkan peningkatan kes kerana HFMD adalah penyakit yang perlu dinotifikasikan kepada pihak kesihatan di bawah Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988. Bagi tahun 2018, sehingga hari ini tiada kematian disebabkan HFMD atau enterovirus 71 (EV71) dilaporkan di Malaysia. 

Pihak KKM ingin mengingatkan orang ramai, khususnya ibu bapa, pengusaha taska/tadika/pra-sekolah serta pihak sekolah terlibat untuk:

  1. ---- tidak membawa anak yang dijangkiti HFMD ke tempat-tempat awam / sekolah / taska / tadika / pusat asuhan kerana boleh merebakkan jangkitan;
  2. ---- bawalah anak ke fasiliti kesihatan berhampiran sekiranya menunjukkan gejala HFMD.
  3. ---- sentiasa mengamalkan budaya mencuci tangan dengan sabun dan air bersih selepas ke tandas, selepas menukar lampin dan selepas menyentuh / merawat lepuh;
  4. ---- membersihkan alatan mainan dan perkakasan yang digunakan oleh kanak-kanak serta lantai rumah termasuk tandas dengan menggunakan larutan campuran kloroks;
  5. ---- memastikan pembuangan lampin pakai-buang dibuat dengan betul; dan
  6. ---- membuat saringan di pintu masuk bagi memastikan kanak-kanak tiada tanda-tanda jangkitan HFMD sebelum masuk ke kelas.

Klinik Kesihatan Felda Pemanis, merupakan satu-satunya klinik kesihatan yang terdapat di Felda Pemanis, telah beroperasi hampir 15 tahun. Terdapat pelbagai rawatan yang disediakan untuk penduduk Felda Pemanis 1 & 2. Diantaranya ialah :

1. Rawatan Ibu Mengandung

2. Rawatan Kecemasan

3. Rawatan Susulan

4. Rawatan Susulan Bayi

Pelbagai Program berkaitan kesihatan sering dijalankan oleh pihak Klinik Kesihatan Felda Pemanis diantaranya, jom sihat, 10,000 langkah, dan lain-lain.